
Kadzidła żywiczne - historia, znaczenie, właściwości oraz sposób użycia
„I otworzywszy swe skarby, ofiarowali Mu dary: złoto, kadzidło i mirrę” - to słowa z Ewangelii wg św. Mateusza, które informują nas, jakie (w ówczesnych czasach drogocenne i symboliczne) dary przekazali Jezusowi Trzej Królowie (Trzej Mędrcy, Trzej Magowie).
Świat zapachów od zawsze połączony był z religiami, wierzeniami oraz rytuałami duchowymi. 3000 lat p.n.e. egipscy kapłani jako pierwsi zaczęli używać żywic, aby wypełnić świątynie zapachem, który jak wierzyli, przybliży ich do bóstw.
Kadzidło i mirra stanowiły w starożytności towar luksusowy, cenniejszy od złota. Podczas spalania kadzideł żywicznych wydziela się przyjemny, odświeżający, cytrusowy aromat oraz dym, który tworzy podniosły, mistyczny nastrój i dzięki temu sprzyjają medytacji oraz modlitwom.
Kadzidła wytwarzane z żywic kadzidłowców zawierają seskwiterpeny, które korzystnie wpływają na pracę podwzgórza, a tym samym mają pozytywne działanie na gospodarkę hormonalną, stany emocjonalne, procesy uczenia się oraz zwiększenie odporności organizm.
Popularne rodzaje kadzideł żywicznych
Mirra — pustynny krzew dorastający do 5 metrów. Czerwona żywica z tego krzewu jest zbierana poprzez nacinanie łodyg. Od wieków jest używana jako aromat w kadzidłach i perfumach. Jest symbolem piękna i młodości. W Egipcie Mirra była używana do przygotowania odmładzających maseczek do twarzy. Obecnie Mirra często używana jest jako substancja aktywna w pastach do zębów. Nadaje perfumom orientalną atmosferę. Dobrze komponuje się z kwiatowymi zapachami. Zapach Mirry jest ciepły, lekko ziołowy i słodki.
Benzoina — to rodzaj żywicy najczęściej używanej w mieszankach miłosnych. Działa pobudzająco, rozbudza fantazję. Często stosowany w rytuałach oczyszczających, zapewnia sukces w wielu dziedzinach. W Azji to jeden z najważniejszych zapachów. Styrax tonkinensis zawiera dość duże ilości waniliny, co nadaje jej lekko słodki zapach. Jest to ciepły, słodki zapach przypominający wanilię. To świetny środek utrwalający zapachy, idealnie łączy się z kadzidłem, przyprawami, różą i cedrem.
Olibanum — olibanum było najważniejszym rodzajem kadzidła w starożytności, do dziś nazwa zwyczajowa „kadzidło” odnosi się właśnie do olibanum. Olibanum było najważniejszym składnikiem rytuałów z wykorzystaniem dymu. Przez stulecia mogło je pozyskiwać tylko kilka rodzin arabskich. Olibanum utożsamiano z długim życiem i silną pamięcią. Żywica ta posiada wyjątkowy, bogaty zapach będący mieszanką żywic, ziół, cytryny i iglaków. Olibanum spowalnia oddychanie.
Kopal — żywica kopalowa to w połowie skamieniała żywica, bursztyn jest całkowicie skamieniały, stąd żywica kopalowa często nazywana jest „młodym bursztynem”. Kopal ma działanie oczyszczające i stymulujące. Żywica kopalowa występuje w kolorze białym, złotym i czarnym. Żywica z czarnego kopalu jest najdroższa i najładniej pachnie.
Jaki palić kadzidła żywiczne?
Za pomocą zapalniczki lub zapałki rozpal węgiel trybularzowy, używając szczypców umieść węgielek w naczyniu odpornym na wysoką temp. Poczekaj kilka minut aż węgielek się rozpali (powinien stać się szary) i połóż na nim kawałek żywicy. Z czasem możesz zwiększać dawkę żywicy. Po spaleniu żywicy wyrzuć zagaszony węgielek. W trakcie palenia żywic zadbaj o dobrą wentylację pomieszczenia. Podczas palenia należy zachować szczególną ostrożność, zawsze należy to robić w ognioodpornym naczyniu i w żadnym wypadku nie pozostawiać palącego się kadzidła bez opieki. Produkt do użytku zewnętrznego